Beleid

Persbericht

Preventie van burn-out: aanpak op maat via pilootprojecten op de werkvloer

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft het startschot gegeven voor drie initiatieven rond de secundaire preventie van burn-out op de werkvloer. De projecten passen binnen haar visie op een geïntegreerde aanpak van burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen, waarbij werkgevers, individuen, zorgverleners en overheid de handen in elkaar slaan om de ontwikkeling van een burn-out te voorkomen.
Persbericht

Rookstopmedicatie straks beter terugbetaald

Door rookstopmedicatie beter terug te betalen wil minister De Block rokers helpen om van hun verslaving af te geraken.
Rookstopmedicatie wordt straks beter terugbetaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. Vanaf 1 februari 2019 betalen rokers veel minder voor het starterspakket. Ze kunnen ook meer dan twee terugbetaalde rookstoppogingen ondernemen. 
Persbericht

‘Concentratie slokdarm- en pancreaschirurgie zal levens redden’

Ziekenhuizen die nog complexe slokdarm- of pancreaschirurgie willen uitvoeren, moeten daar een minimum aantal operaties per jaar voor uitvoeren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. 
Persbericht

Burgerpanel adviseert over gebruik van genoominformatie in gezondheidszorg

Burgers zijn bereid om hun DNA-gegevens te delen als dat de samenleving ten goede komt. Het algemeen belang moet dé leidraad zijn voor het gebruik van hun genoominformatie in de gezondheidszorg. Genoomtechnologie leidt tot grote veranderingen in de gezondheidszorg en de samenleving: Onze definitie van ‘patiënt’ zal veranderen en onze verwachtingen ten opzichte van gezondheidsprofessionelen zullen in de nabije toekomst helemaal anders zijn.
Persbericht

Zorg op maat voor kwetsbare zwangere vrouwen

Minister De Block: "Als maatschappij moeten we moeders en kinderen ondersteunen zodat ze kansen krijgen die ze verdienen.”
Vandaag is ‘Born in Brussels’ boven de doopvont gehouden. ‘Born in Brussels’ is een nieuw project voor kwetsbare zwangere vrouwen dat er komt op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Persbericht

Interculturele bemiddeling in de zorg: bijna 7.000 tussenkomsten vanop afstand in 2018

Bijna 7.000 keer in de eerste elf maanden van 2018: zo vaak kwam een interculturele bemiddelaar tussen vanop afstand om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten te ondersteunen. Vandaag organiseerde wijkgezondheidscentrum Daenshuis in Aalst een demonstratie van het nieuwe videoconferentiesysteem 
Persbericht

Vergoedingsmodel voor mondhygiënist in de maak

De mondhygiënist zal mond- en tandzorg toegankelijker maken voor de burger.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat een vergoedingsmodel uitwerken voor de mondhygiënist, het paramedische beroep dat ze eerder dit jaar in het leven riep. Dat is beslist in het kader van het akkoord tandartsen-ziekenfondsen voor 2019. In de zomer van 2019 studeert de eerste lichting mondhygiënisten af.
Persbericht

Prijsbewust voorschrijven: ‘Op de goede weg’

Prijsbewust voorschrijven is in het belang van de patiënt. Ook artsen houden daar rekening mee en schrijven steeds vaker het meest voordelige geneesmiddel voor aan hun patiënten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is blij met die evolutie: “We zijn op de goede weg, onze inspanningen lonen.”
Persbericht

Supplementen in de ziekenhuizen: ‘Al veel vooruitgang geboekt maar we zijn er nog niet’

Sinds 1 juli 2015 mogen specialisten een patiënt geen ereloonsupplementen meer aanrekenen bij daghospitalisatie in een twee- of meerpersoonskamer.
De pers publiceerde vandaag de resultaten van de ziekenhuisbarometer van de christelijke mutualiteiten (CM). De CM wijst op de stijging van de kosten voor de patiënt in eenpersoonskamers. Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid, deelt de bekommernis om de patiënt maar wil tezelfdertijd nuanceren. “De voorbije jaren hebben we al veel vooruitgang geboekt. We zijn er nog niet, maar dit is dan ook een probleem dat al jarenlang aansleept. Zoiets los niet in een-twee-drie…
Persbericht

Medicatie tegen hepatitis C straks voor álle patiënten terugbetaald

Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een pril stadium bevindt. Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid, is blij met de uitbreiding van de terugbetaling: “Dit zal de levenskwaliteit van heel wat patiënten verbeteren.”

Geen inhoud gevonden voor de geselecteerde criteria.